En vacker högtid

På lördag infaller Allhelgonadagen. En dag då de flesta kanske besöker nära och käras gravar och tänder ljus. Kyrkogårdarna fylls under denna helg med ljus och blommor på gravarna. Det är en väldigt vacker plats att vara på just under denna helg.

Kyrklig helgdag

Under allhelgona helgen så firas två kyrkliga helgdagar. Först infaller alla helgons dag på lördagen där man minns alla helgons liv. På söndagen infaller alla själars dag då man minns alla närstående. Historiskt sett har man skilt dessa dagar åt men rent teologiskt är det ingen skillnad.

Svenska kyrkan i Sundbyberg

Under lördagen 2/11 är Lötsjökapellet öppet mellan 11:00-19:00. Se schemat i sin helhet på svenska kyrkans hemsida https://www.svenskakyrkan.se/sundbyberg. Söndagen 3/11 är det högmässa i Duvbo kyrka med ljuständning kl. 11:00. Kl. 18:00 är det konsert i Sundbybergs kyrka. Biljett behöver bokas, se ovan länk.  

Halloween

För andra kanske allhelgonahelgen innebär att klä ut sig och gå på en Halloweenfest. Nutida Halloween kommer ifrån ett keltiskt firande av de döda i förkristen tid. Då tände man eldar och klädde ut sig för att skrämma bort onda andar. Denna tro på andar oroade präster då den innebar en tro på att de döda kunde komma tillbaka i en form som ande. Man ville därför ersätta firandet och införde därför alla själars dag då man skulle minnas sina bortgångna närstående och tända ljus för dem.

Fina pumpor i Duvbo

Vill du veta mer om allhelgonahelgen eller Halloween kan du läsa mer på svenska kyrkans hemsida.

Oavsett om du ”firar” allhelgona eller inte, så hoppas vi från Alltomsundbyberg att ni får en trevlig helg.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *