111 bostäder alldeles intill Bällstaån. Här reser sig två åttavånings trähus som kompletterar de övriga i samma profil uppfört av Folkhem. Men här bygger HSB i lite annorlunda tänk. Alltomsundbyberg gjorde nyligen ett platsbesök och går in på djupen med några av detaljerna.

overblick  byggstallning

Strandvägen längs Bällstaån fylls på

Vi skrev tidigare om Brf Bällstaån och beslöt oss för att ta kontakt och blev inbjudna till att besöka byggarbetsplatsen. Platschefen Anders möter upp och visar var allt startade. Här är det omkring 25 entreprenörer inblandade i olika expertområden. Folkhem har t.ex. byggt ett stort garage som sträcker sig under husen ända bort i höjd med Tuvanparken. Här han man till skillnad från normen erbjudit 80 parkeringsplatser till de 111 bostäderna. Vid marknivå har HSB tagit stafettpinnen och bygger husen ovanpå med hjälp av sina drygt 75 medarbetare. Stadsbyggnadsnämnden ställer krav på att bygga i samma profil som övriga trähus i kvarteret längs bällstaån men stommen i dessa hus består av stål och fasaden är klädd med spont i cederträ. I bottenvåningen bygger man en gemensamhetslokal med stora fönster från golv till tak som vetter mot Bällstaviken. Här finns det även en mindre lokal som kommer att hyras ut externt.

spont gemensamhetsutrymme garageeldragning

Husen kommer att vara miljöbyggnader med betyget silver (Läs mer om miljöbyggnader i tidigare inlägg här). Presterar en byggnad en bra bit över de satta värdena så kan den nå upp till Silver. De flesta som väljer att certifiera med Miljöbyggnad har Silver som mål för sina byggnader. Det är en tydlig markering att byggbolaget eller fastighetsägaren är engagerad i miljöfrågor och tänker på dig som ska vistas i byggnaden. Här krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav – bland annat måste solskyddet, ljudmiljön och ventilationen vara mycket bättre.
I husen syns många svenska varumärken bakom fönster, kök, gipsskivor, dörrar, tätningstejp mm.
Vi åkte upp till loftvåningen och betraktade utsikten som är rätt mäktig. Speciellt när man ser ett flygplan i någorlunda jämnhöjd påväg till Bromma flygplats. Industriområdet i Ulvsunda står också inför en förändring med bostäder intill Bällstaviken.

utsikt-2 utsikt-1 loft utsikt-3

Exklusivt inredda lägenheter

I detta projekt har man inte förberett med tillval i grunden utan istället satsar man på att höja standarden. HSB skriver att de har exklusivt inredda lägenheter. Men vad innebär det konkret? När vi ställer frågan får vi svaret att det rör sig om en helt ny standard. Istället för olika tillval så har man höjt standarden med värmeslingor ”Komfortvärme” i alla badrum vilket innebär endast värme i golv och inte för hela rummet som en klassisk golvvärme, unikt kök från Vedum. Man har även lagt ett tätskikt med våtrumsduk i hela badrummet och inte endast inom våtzon 1 som är kravet. Även om det inte syns utanpå är det bra att veta som bostadsrättsinnehavare.

Nuläge

Just nu har de första köket kommit in för den första våningen och inredningen påbörjas. Under början av november lär de första lägenheterna vara klara i det hus vi besökte.

vedum-kok-2 vedum-kok-1 golv

Källor: www.sgbc.se, hsb.se

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *