Igår hölls en invigning av 5 km slingan i Ursviks motionsområde som nu har fått en ny belysning. De föredetta kvicksilver armaturerna har ersatts av 178st LED-belysta lyktstolpar. Elslingorna är nedgrävda och därmed är de inte är känsliga för nedfallande träd och liknande. En investering från staden för att spara energi och miljö.

Ett lyft som bjuder på en speciell invigning.

Installationen har pågått sedan i somras och avslutades igår med en invigning. I det här projektet har man tillämpat 1% regeln Det  innebär att projektet har avvarat 1% av kostnaden till en konstnärlig utsmyckning i form av en lekfull station för cykelservice. Mikael Eljenmyr chef för simhallen och Idrottschef i Sundbyberg öppnar invigningen och berättar kort om projektet och hur varje lyktstolpe förbrukar ca 30W mot de tidigare 125W.
Johan Storåkers (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden förklarade därefter cykelverkstaden som invigd och presenterade konstnären/skulptören Andreas Hammar som har satt ihop cykelverkstaden som har håller med vatten, luftpump och behändiga verktyg för den som behöver. Ett verk som toppas av en skulpterad mekaniskt cyklande anka.

Hela anläggningen påminner om Mulle mecks lekpark i närheten (se här) och materialvalen påminner om Sundbybergs egna Sivert Rapp (se här). Men det hade Andreas inte ens i åtanke när han skapade verkstaden vilket är ett intressant sammanträffande.

Jag ville skapa en retrokänsla med fina detaljer, ankan var något som jag fastnade för direkt. Jag funderade över andra djur men den kändes bäst och det är lätt att komma ihåg platsen. Det är kul att jag redan har hört flera barn som kallar den här platsen för ankan.

Invigningen avslutades med lite fika och en tipsrunda runt 5km elljusspåret.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *