Igår bjöd Sundbybergs stad till ett lunchseminarium i Rädda Barnenes huvudkontor längs Landsvägen. Seminariet hade fokus på utnämningen av Årets superkommun 2017. Priset som tidsskriften Dagens Samhälle delar ut. Därefter hölls en presentation av Ung Företagssamhet. En ideell utbildningsorganisation som arbetar för att engagera unga entreprenörer.

Gäster från Dagens Samhälle bjöds in för att berätta mer om hur de värderar kommuners olika värden i deras bedömning. I jämförelsen mellan kommunerna bedömer man med hjälp av bl.a. statistik från SCB. Värderingen utgår från 10 variabler i två olika kategorier vilka är:

Historisk utveckling
Attraktivitet
Skola
Kommunalt resultat
Näringsliv
Kultur

Framåtblickande faktorer
Soliditet
Förbindelser
Företagsamhet
Utbildningsnivå
Demografi

Jens Crona (Regionchef Ung företagsamhet) fick ordet och berättade om sin organisation, och hur de arbetar för att attrahera unga entreprenörer till att tillvarata sina talanger. Organisationen har tagit fram ett program för hur man i tidig ålder kan sporra barn till att tänka fritt i sina affärssinnen samt hur de utbildar pedagoger. I Sundbyberg har man utbildat över 100 pedagoger och lärare i att förmedla dessa verktyg.

Efter Jens presentation bjöd han fram föreläsaren och entreprenören Maria Berghäll som var en av de elever drev ett framgångsrikt företag med hjälp av Ung företagsamhet. Hon berättade om hur viktigt det är att nätverka för att skapa affärer och hur hon numera arbetar inom organisationen för att hjälpa nya ungdomar att uppnå sina entreprenörsdrömmar.

Ett första spadtag för Fabriksparken.

Efter lunchen kunde man bege sig till Fabriksparkens säljpaviljong och bevittna det första spadtag som togs med Anders Kupsu (VD Skandia Fastigheter), Mikael T.Eriksson (KSO) och Stefan Bergström (Ordförande i stadsmiljö och tekniska nämnden). Det bjöds på fika och visning i säljpaviljongen. Läs mer om projektet här

Kortfattad fakta om Fabriksparken i Sundbyberg

 

 • Skandia Fastigheters kontorsområde, som tidigare var Max Sieverts kabelfabrik, blir blandad stadsdel.
 • Alla byggnader certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
 • Fabriksparken kommer att innehålla restauranger, handel, kontor, service och 450 bostäder.
 • En första etapp om 150 lägenheter ska stå färdiga för inflyttning våren 2019.
 • Säljstart sker i oktober 2017.
 • Bostäderna utgörs av lägenheter, takvåningar och stadsradhus.
 • Boarea från 27 till156 kvadratmeter.
 • Utvecklingen genomförs i samarbete med Serneke som är byggentreprenör.
 • Husen uppförs i tegel för att knyta an till områdets historia.
 • Genom Fabriksparken planeras gröna innergårdar, takterasser och stråk.
 • Fabriksparken ligger nära Marabouparken och goda kommunikationer som tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och bussar.
 • Social hållbarhet och livsmiljö står i fokus i utformningen av de nya bostäderna, där bland annat kök, lösningar för hemmaodling och gemensamma umgängesytor är centrala delar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *