Vad är uppdraget?

Jag funderade länge över hur vi kan skapa ett grupparbete men ändå underlätta för lärarna att sätta individuella betyg för varje elev. Jag tog fram ett förslag som kombinerade de båda delarna. Min vision är att få eleverna att tänka organisatoriskt, själva ta ett eget ansvar och delegera uppgifter. I infografiken nedan illustrerade jag hur det ska se ut.

Självklart är det lättare sagt än gjort och det kommer att ta ett tag för eleverna att lista ut en metod för hur det ska fungera. Men det är medräknat i tidplanen den här gången.

Föreläsningar för eleverna

Nu har projektet startat. Vi har genomfört ett studiebesök i råstaområdet och eleverna börjar planera för sina modeller. Vid två tillfällen de senaste två veckorna har vi bjudit in tre föreläsare.

Sima Ghaemi (Projektledare Skanska) talade om hur Skanska analyserar trender och hur framtidens boende ser ut. Hon talade om hur Skanska ser till helheten i hur man bygger städer, med referens till Sundbypark som Skanska planerar i Hallonbergen.

Läs mer om Sundbypark nedan

Frukostmöte med fokus på Hallonbergen

Anna Denell (Hållbarhetschef Vasakronan) föreläste om hållbarhet i byggbranschen. Anna talade om hur Vasakronan arbetar för att minska negativ miljöpåverkan i nya och befintliga fastigheter. Per Thiberg (Affärsutvecklingschef Vasakronan) berättade om deras omvärldsbevakning. Hur förändringar i det offentliga rummet påverkar flöden och rörelser. Hur man tänker nytt och involverar olika människor i processen att skapa.

Läs mer om Vasakronans pågående projekt i Sundbyberg nedan

Sätta Kronan på verket

Sima Ghaemi från Skanska

Anna Denell och Per Thiberg från Vasakronan

Modellbygget tar fart

Nu kommer den tyngsta fasen att pågå i några veckor. Eleverna formar sina koncept och jobbar med modellerna för fullt. Många viljor och prioriteringar ska tas hänsyn till. Det är nu det enskilda ansvaret sätts på prov. Det är även nu som idéerna om hur eleverna uppfattar framtidens offentliga platser realiseras. Hur ser man på mobilitet, mötesplatser, arbetsplatser, boende mm.

Kommentarer på “Vasakronan och Skanska inspirerar för framtidens städer”

 1. Vilket jättebra initiativ att låta ungdomarna bygga stad! Hoppas att jag kan få ta del av resultatet.

  1. Vad roligt att du tycker det Inger. Du är varmt välkommen till vår slutpresentation!

   1. Inger Gran says: 17 april, 2018 kl. 19:11

    När blir det? Bra att kunna planera in 🙂

    1. 25 maj kl 15. Mejla mig gärna via kontaktformuläret i botten på startsidan så skickar jag en inbjudan 👍

 2. Vilken suverän idé att låta ungdomarna bygga stad. Jag ser fram emot resultatet!

 3. Inger Gran says: 17 april, 2018 kl. 19:40

  Okej! Den 25 maj kl 15. Var?
  Undrar Inger

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *