Det växer så det knakar, och det märks utifrån. Nyhetsbyrån TT och Aftonbladet skriver om stadens expansion. 2019 blev vi 50 000 invånare, och nu redan över 52 000.

beräkningar från SCB visar att Sverige skulle ha 2,4 miljarder invånare – nästan lika många som i Indien och Kina tillsammans, om alla kommuner var lika tätbefolkade som Sundbyberg.

TT, Aftonbladet

Att vi är Sveriges snabbast växande stad råder fortfarande. Och trenden fortsätter och sprider sig mellan stadsdelarna. Anledningarna är många. Läget, kommunikationer och arbetsplatser lockar nya invånare. Enligt Peter Schilling (S) kommunstyrelsens ordförande, så finns det många fördelar med förtätningen ur ett hållbarhetsperspektiv. Skatteintäkter från arbetsgivare ger en ekonomisk hållbarhet, mindre resurser från transporter ger en ekologisk hållbarhet och mycket människor nära ger en tryggare miljö och en social hållbarhet.

Problem och risker

Det kostar att växa, och då är det viktigt se utvecklingen över en längre tidsperiod för att få en positiv kalkyl, menar Peter Schilling. Det lär vara en avancerad kalkyl med många aspekter att ta hänsyn till. Centrumutvecklingarna i Hallonbergen, Rissne och Ör har två olika byggherrar som ansvarar för stadsutvecklingen, något de aldrig gjort förut. Sedan har vi Stora Ursvik som utvecklar de västra delarna mot E18, Nya stadskärnan som planeras för fullt och Madendalen där mer info kommer till våren.

Mycket spännande på gång!

Med det sagt önskar vi er en trevlig helg.

Kommentarer på “Sundbyberg, en extrem i Sverige”

 1. Björn Karlström says: 3 januari, 2020 kl. 18:37

  När man växer så det knakar måste man också ta hänsyn till:
  Sjukvård, skola, barnomsorg, fritidsverksamhet, föreningsliv, kultur m.m.
  Allt måste utvecklas i samma takt annars spårar helheten ur och kvar blir kaos.
  Men det har ni väl självklart med i planerna, eller hur?

  1. Hej,
   Tack för din kommentar. De samhällsfunktioner som du här nämner är delar som man självklart måste och ska ta hänsyn till. Senast i Hallonbergen centrum när Sundbyberg stad var på plats för att berätta om stadsutvecklingen i Hallonbergen och Ör, framkom det att just skolan är på tapeten och att det kan komma att behövas en ny skola. Det är ju rimligt att sjukvård, skola, fritidsverksamhet, föreningsliv och kultur behöver växa i relation till befolkningen. Balder, som utvecklar Hallonbergen har som krav att förse centrumanläggningen med en hel del enligt det kvalitetsprogram som staden har tagit fram. Vill du ha mer information kan du också vända dig till kommunen eller kolla in (Sundbyberg.se).

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *