Sundbyberg stad kunde igår avslöja att man i sommar ska anställa tio sommarjobbare till att bygga de första blocken av Sundbyberg i spelet Minecraft. Ett roligt och kreativt jobb som bidrar till stadens utveckling.

Syftet är att skapa delaktighet i stadsutvecklingen bland fler invånare. – Skriver Sundbyberg i sin pressrelease

Vad är Minecraft?

Det svenskbyggda spelet låter spelaren bygga en värld i 3D i kubikmeterstora block. Genom att placera byggnadsblock och vara kreativ kan man bygga upp vad som helst själv eller tillsammans med andra. Användarnas världar sparas på egna servrar och kan besökas av den som blir inbjuden. Minecraft är faktiskt det näst mest sålda spelet genom tiderna, efter Tetris.

I bilden nedan kan du se ett exempel från Stockholms stadshus som är byggt i spelet.

Genom att bygga upp Sundbyberg i Minecraft möjliggör man för invånare och övriga att uppleva staden på ett helt nytt sätt. Via Minecraft skulle vem som helst kunna bidra till stadsutvecklingen genom egna modeller.

Digitala modeller är ett mycket bra demokrativerktyg som vi tror kan bidra till starkare medborgardialog med fler grupper i samhället, säger Stefan Bergström (C) kommunalråd och ordförande för stadsmiljö- och servicenämnden.

Så, 10 sommarjobbare med intresse för stadsutveckling, arkitektur och digitala verktyg ska få möjligheten att bygga upp ett vitruellt  Sundbyberg i skala 1:1 med hjälp av den geografiska informationen som finns tillgänglig, såsom kartbild, höjddata, vägar, järnväg, ortofoto och 3D-scanning.

För snart två år sedan demonstrerade kommunen en virtuell modell av stadskärnan i framtidspaviljongen. Där kunde besökarna med ett VR headset uppleva stadskärnan som programförslaget såg ut då. Läs mer i länken nedan.

Framtidspaviljongen vs Signalbiblioteket

Om projektet blir lyckat finns det möjlighet att fortsätta bygget av staden. Den virtuella världen kan även komma att bli ett pedagosiskt verktyg i undervisningstillfällen.

Tänk att vandra runt i Sundbyberg och uppleva Rissneleden med alla de nya husen som står klara och se tvärbanans sträckning genom Ursvik redan i år. Eller varför inte Sundbybergs nya Stadskärna! Medborgardialogen blir så mycket tydligare när man kan se utvecklingsförslagen framför sig.

Kommentarer på “Sommarjobbare bygger Sundbyberg i Minecraft”

 1. Einar Gustafsson says: 29 mars, 2018 kl. 05:19

  Jag skulle vilja bygga den här staden i Minecraft. Jag har spelat spelet sen jag var 6 år och jag är nu snart 14 då jag fyller i april. jag har alltid viljat bygga en stad med andra mäniskor, och nu kan jag göra det.

  1. Alexander says: 29 mars, 2018 kl. 06:00

   Hej Einar. Vad roligt att du är intresserad. Alltomsundbyberg är endast en informationssida och har ingen koppling till kommunen. Men du kan kontakta Ulrika Nordqvist, IT-chef, 08-706 83 48, [email protected] och se om hon kan hjälpa dig att få till en intervju eller liknande. Önskar dig lycka till!

 2. hur anmäler man sig?

  1. Alexander says: 15 juni, 2018 kl. 19:25

   Hos kommunen. Kolla på länken. Bäst på dator för deras hemsida är svår att använda på telefonen. https://www.sundbyberg.se/kommun-politik/press.html

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *