I förra veckan skrev DN debatt artikeln ”Alla kontor som behövs i Sverige är redan byggda”

I artikeln skriver författarna om att de befintliga lokalerna behöver omfördelas och anpassas för att möta nya behov. Här uppmanas regeringen till att se över regelverken för att motverka lokalsvinnet. Artikeln pekar på nya flexibla affärsmodeller för att minska lokalsvinnet med tre konkreta lagändringar.

  1. Skatteregler som möjliggör lokaldelning mellan verksamheter
  2. Modernisering av hyreslagen för att uppmuntra till delningslösningar
  3. Se över Plan- och bygglagen och öppna upp för fler användningsområden. Men även att näringslivet parallellt utvecklar skalbara affärsmodeller.

Läs hela artikeln här

Kontorslokaler nyttjas till omkring 10%

Vi måste bli bättre på att dela resurserna i framtidens byggande av kontors- och verksamhetslokaler. I vissa fall kan ytbehovet minskas genom att en del tjänster sker digitalt. Andra lokaler kan intensifiera ytanvändningen och vara tillgängliga efter arbetstid.

Det kan ju finnas synergier i att öppna upp kontorslokaler på kvällstid och helger i form av trygghet. Vi har flera kontorstäta platser i kommunen som liknas vid spökstäder när arbetsdagen är slut, här finns det potential. En framgångsfaktor (utöver lagstöd) för att få till delningslösningar är förtroende. Vi måste känna tillit till de som vi delar med. En sak som att råka lämna kaffekopparna på konferensrumsbordet till 08:00 mötet dagen efter kan få förödande konsekvenser. Skämt åsido, delning kräver ansvar.

Sundbyberg planerar för 500 000kvm nya kontor

Om vi ser till de planprogram och den stadsplanering som ligger de kommande 10-20 åren så finns det en avsevärd yta för tilltänkta kontor. Ca 500 000 kvadratmeter faktiskt.

En del av stadsutvecklingsprojekten inte så långt gångna och har en lång bit kvar till detaljplanearbetet, men intentionen i de kvalitetsprogram, planprogram och visioner är att ge en betydande plats åt kontor. Det är en norm inom stadsplanering som utmanas nu. Lokaldelningen kan komma att bli en ny norm i framtiden

Kommentarer på “Sverige har byggt de kontor som behövs”

  1. V Bucks Kostenlos says: 14 augusti, 2020 kl. 14:12

    Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Thank you!|

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *